Patizon WHITE CUSTARD – bílý 10535
17 Kč
Rostlina keříčkovitá, slabě větvící, s tmavě zeleným listem. Plod je bílý, diskovitý, dužnina smetanově bílá, kompaktní. Při pravidelných sklizních vyniká vysokou násadou mladých plodů a velmi dobrým zdravotním stavem.
-
Patizon
Cucurbita pepo / Patizon
WHITE CUSTARD
Teplomilná plodina vytvářející plody diskovitého tvaru. Vyžaduje teplejší stanoviště. Plody se sbírají pro přímou spotřebu i různé kuchyňské úpravy a konzervaci. Výsev po 3 semenech.
Obsah: 1,50 g
Výsev – předpěstování sazenic: únor – březen
Přímý výsev: duben – červen
Výsadba: kveten – červenec
Vegetační období: 90 – 100 dnů
Sklizeň: červen – říjen
Jak pěstovat patizon:
- Patizony mají rády slunné stanoviště, potřebují středně těžkou, hlinitou půdu.
- Patizony jsou náročné na výživu, takže je stejně jako dýně můžeme pěstovat přímo na kompostu, aby měly ideální a stálý přísun živin.
- Patizony pěstujeme buď z přímých výsevů na záhon nebo z předpěstovaných sazenic.
- Semena vyséváme na přelomu dubna a května do sponu 120 x 60 cm po hnízd po 2 – 3 semenech. S výsevem nespěcháme, počkáme, až se půda dostatečně vyhřeje.
- Do sadbovačů vysejeme semena v polovině dubna a po vzejití necháme nejsilnější rostlinu dorůst do stadia pravých listů. Do půdy patří až ve chvíli, kdy má nejméně dva pravé listy. Na záhon je vysadíme v druhé polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.
- Patizon je teplomilná zelenina, proto ji raději zpočátku chráníme netkanou textilií, která pomáhá prohřívat půdu. Mladé rostlinky je třeba chránit proti slimákům.
- Patizony jsou náročné na závlahu. Mají rády stálou vlhkost půdy, zaléváme proto raději méně, ale častěji. Pokud rostlině chybí voda, začne velmi rychle uvadat, listy zežloutnou a rychle odumírají a plody se přestanou vyvíjet.
- Během vegetace je patizony na záhonu potřeba pravidelně zhruba každý týden přihnojovat buď kvalitním kompostem, nebo hnojivem pro cukety, dýně a okurky.
- Plody sklízíme většinou od poloviny července do září kdykoli potřebujeme. Nejvhodnější je sbírat malé plody pár dní po odkvětu. Kdybychom plody pravidelně nesklízeli a nechávali je dozrát, zůstanou na rostlině 2–3 velké plody a ty další zakrní, nevyvíjejí se a postupně zahnívají.
Léčivé účinky: Vzhledem k velkému obsahu vody je močopudný a působí na snižování krevního tlaku. Pomáhá nastartovat metabolismus, působí detoxikačně a celkově regenerují organismus. Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem a dnou. A ocení je také diabetici, a to díky nízkému obsahu sacharidů. Obsahuje vysoký obsah vlákniny a pomáhá tělu se správnou látkovou výměnou. Je vynikajícím pomocníkem při hubnutí. Má velmi nízký obsah sodíku, což ho přímo předurčuje pro lidi trpící kardiovaskulárními problémy a onemocněními ledvin.
Výživové hodnoty: Patizon patří do skupiny tykve obecné, plody obsahují vodu (až 90 %) a hodně minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, sodík, železo, fosfor, měď, chlor, vitamin C a betakaroten.
Kuchyňské zpracování: Chuť patizonu je výraznější než cukety, je méně vodnatý a o něco více vláknitý. Konzumují se větší, ale i úplně malé patizony, syrové i tepelně upravené. Při pravidelné sklizni mladých plodů během léta získáme malé a jemné plody, které můžeme nakládat ve sladkokyselém nálevu jako okurky. Patizony se připravují mnoha způsoby – dušením, zapékáním, pečením, dají se plnit masem a zeleninou, přidávají se do polévek, zeleninových salátů, bramboráku, karbanátků či jako náplň do slaných palačinek. Jelikož je patizon velmi rychle měkký, hodí se na přípravu minutek. Vynikající jsou řízky – čím tenčí plátky, tím křupavější řízky!
Skladování: Koncem léta můžeme nechat patizony na keříku dozrát, tedy nechat jim ztvrdnout slupku. Skladovat patizony je třeba na chladném, ale suchém místě, vydrží zhruba do konce roku.
-
Hmotnost 0,003 kg Rozměry 16 × 8 × 0,1 cm