Paprika zeleninová – pálivá JALAPEŇO 10503
23 Kč
Pálivá odrůda papriky pocházející z Mexika, dosahuje pálivosti 2 500 – 6 000 SHU. Plody jsou v technické zralosti zelené, v botanické zralosti červené. Plody jsou velké 5 – 8 cm. Rostliny jsou 50 – 60 cm vysoké a bohatě se větví. Vhodné pro pěstování na poli, ve sklenících, foliovnících. Rostliny vyžadují teplo a dostatečnou zásobu živin.
1 skladem
-
Paprika zeleninová – pálivá
Capsicum annuum L
JALAPEŇO
Pálivá odrůda papriky pocházející z Mexika, dosahuje pálivosti 2 500 – 6 000 SHU. Plody jsou v technické zralosti zelené, v botanické zralosti červené. Plody jsou velké 5 – 8 cm. Rostliny jsou 50 – 60 cm vysoké a bohatě se větví. Vhodné pro pěstování na poli, ve sklenících, foliovnících. Rostliny vyžadují teplo a dostatečnou zásobu živin.
Obsah: 0,6 g
Výsev: únor – březen
Výsadba: duben – květen
Spon: 50 x 40 cm
Vegetační období: 65 – 70 dnů
Sklizeň: červenec – září
Jak pěstovat papriky:
- Před výsevem semen paprik, namočíme osivo asi na jeden den do vlažné vody. Po vysetí paprik do směsi výsevného substrátu s hrubším pískem a po zasypání nejvýše 1 cm této směsi, vše přikryjeme papírem – asi vrstvou 10 cm nad substrátem. Zajistíme teplotu kolem 30 °C, aby sazeničky paprik vyrostly do 10 dnů.
- Přepícháme pevné sazeničky paprik s pravými lístky do truhlíků ve vzdálenosti 5 až 6 cm. Pak můžeme očekávat sazenice 30 až 40 cm vysoké. Vhodná je teplota nad 20 °C.
- Sytě zelené, pevné sazenice, otužené několik dnů na slunci a větru, dobře prolité, vybíráme z truhlíku i s kořenovým balem. Sazenice sázíme do sponu 50 x 30 cm. Pořádně zalijeme.
- Když sazenice paprik povyrostou a začnou kvést, vylomíme první květ či malý plod, odstraníme přízemní listy i s malými přebytečnými odnožemi. Přihrneme zeminou a zalijeme.
- Kvetoucími rostlinami alespoň jednou za dva dny zatřeseme, abychom zajistili co nejlepší opylení a tím velké plody. Odkvetlé lístky setřeseme, aby na rostlinách neplesnivěly.
- Rozlámání rostlin s násadou velkých plodů zabráníme tím, že rostliny přivážeme k opoře.
- Papriky zaléváme raději do větší hloubky a méně často. Při dozrávání plodů zálivku omezíme.
- Udržujeme čistou okopanou půdu bez trávy. Před jarními i podzimnmi mrazíky uchráníme porost přikrytím netkanou textilií.
- Jako základní hnojení je velmi vhodné zapravit do půdy vyzrálý kravský hnůj. Později přihnojujeme podle barvy a velikosti listů.
Výživová hodnota: Paprika je výborným zdrojem vitamínu C, A, B a E. Z minerálních látek obsahuje draslík, hořčík, vápník, železo, zinek, jód.
Léčivé účinky: Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky malému obsahu kalorií se dá využít při redukčních dietách. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).
Skladování: Uskladnění paprik v lednici ukončuje proces jejich zrání, papriky proto ztrácí na chuti. Ideálním místem na uskladnění paprik je suché větrané místo, kde mohou papriky dozrát do své sladké (nebo pálivé) chuti.
-
Hmotnost 0,003 kg Rozměry 16 × 8 × 0,1 cm