Okurka salátová BETH ALPHA F1 10470
33 Kč
29,46 Kč bez DPH
Hybridní, odrůda salátové okurky vhodná pro rychlení a pěstování ve skleníku a ve foliových krytech. Dorůstá 16 cm.
1 skladem
Katalogové číslo: 135966
Zelenina, Semena Osiva Moravia, Osiva a sadba
-
Okurka salátová – hadovka, skleníková
Cucumis sativum
BETH ALPHA F1
Velmi výnosná hybridní odrůda salátové okurky vhodná k rychlení pro pěstování ve skleníku a ve foliových krytech. Plod je hladký, má jemnou slupku a kvalitní dužinu výborné chuti. Dorůstá 16 cm.
Obsah: 1 g semen
Výsev: únor – květen
Spon: 80 x 40 cm
Sklizeň: květen – září
Jak pěstovat okurky salátovky:
- Nejspolehlivěji klíčí semena okurek při teplotě kolem dvaceti pěti stupňů. Stačí tak čtyřcentimetrová vrstva zeminy pod semeny a centimetrový „zásyp“, to vše přikrýt sklem nebo fólií pro udržení vlhkosti. Vysévat lze již od února.
- Jakmile semena vyklíčí, kryt sejměte, teplotu snižte na dvaadvacet stupňů (v noci klidně o něco méně) a počkejte, až okurky rozvinou děložní lístky.
- Malé okurky sázejte jednotlivě do květináčů s průměrem nejvýše deset centimetrů. Po zakořenění jim stačí ve dne dvacet stupňů.
- Pokud si pěstujete sazenice salátovek v bytě, nočních patnáct stupňů Celsia bohatě postačí. Méně světla v bytě a vyšší teplota by sazenice příliš „vytáhly“, proto nepřetápějte.
- Pokud se sazenicím salátovek daří, za cca tři týdny mají čtyři listy. Po celou dobu předpěstování musí mít okurky mezi sebou rozestup a dostatek světla, jinak jim žloutnou listy a slábnou.
- Salátové okurky jsou náročné hlavně na teplo, proto se nevysazují do nevytápěného skleníku dřív, než po „zmrzlých“.
- Teplá a výživná zem je pro salátovky to pravé. Vyhovuje jim zemina bohatá na dobrý kompost, vyhnojení výhřevným chlévským hnojem.
- Přihnojování podporuje růst i tvorbu plodů okurek. Pozor ale na draselná hnojiva s obsahem chlóru, který salátovky nesnášejí. Vhodná jsou hnojiva určená přímo pro okurky nebo plodové zeleniny.
Praktické rady:
Salátové okruky lze uchovat i dlouhodobě. Je to docela jednoduché. Připravte si zavařovací sklenice a dobře je vysterilizujte. Zeleninu nemyjte, jen ji suchou utěrkou otřete. Nesmíte je umýt ani otřít mokrým hadříkem jinak začnou hnít. Okurky dejte do vysterilizované sklenice tak, aby se Vám do něj ještě vešla svíčka. Tu zapalte a nechte hořet 10 minut bez víčka. Po tomto čase nádobu uzavřete, oheň neuhaste. Svíčka by měla hořet ještě přibližně 30 sekund, poté zhasne. Okurky jsou zakonzervované a mohou počkat až do zimy. V zimě si tak užijete čerstvou zeleninu z Vaší zahrady, aniž by byla zpracována na jinou, než čerstvou formu. Okurky ve sklenici skladujte na chladném místě.Výživová hodnota:V okurkách je obsažen komplex vitaminů B, vitamin C, ale i síra, mangan, fosfor, vápník, draslík a bór. Ten je důležitý pro správný vývoj kostí a kloubní chrupavky.Léčivé účinky:Okurka je nejúčinnějším přírodním diuretikem, podporuje vylučování moči, snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Je to přímo lék na srdeční a ledvinové problémy, pomáhá při otocích (i revmatických) a léčbě ledvinových či žlučových kamenů. Je mírně projímavá, její vláknina přispívá k pročištění střev. Okurka také podporuje činnost jater. Odedávna však byla považována za účinný přípravek na udržení mladistvé pokožky, ačkoliv tehdy ještě nic netušili o její liftingových účincích. Proto ji často obsahují přípravky proti vráskám a na vyrovnávání některých pleťových defektů. -
Hmotnost 0,003 kg Rozměry 16 × 8 × 0,1 cm