Mateřídouška 30246
17 Kč
Má příjemnou vůni a mírně nahořklou chuť. Používá se jako koření, zejména sušená. K sušení se sklízí nať před rozkvětem nebo za květu. Přidává se do různých pokrmů, ale také ji často používáme při zdravotních potížích.
-
Mateřídouška
Thymus serpyllum L. / Materina dúška
MATEŘÍDOUŠKA
Vytrvalá bylinka podobná tymiánu. Má drobné vejčité lístky s krátkými řapíky. V červnu až v červenci se porosty mateřídoušky ozdobí nachovými až bledě růžovými kvítky. Celá rostlina je silně aromatická, zvláště za slunného počasí. Mateřídoušce se daří téměř všude, ale nejvíce jí vyhovuje suché písčité stanoviště na slunci. Je odolná proti vymrzání, nevyžaduje zvláštní péči a na jednom místě vydrží mnoho let. Velmi pěkně se vyjímá ve skalce nebo suché zídce. Má příjemnou vůni a mírně nahořklou chuť. Používá se jako koření, zejména sušená. K sušení se sklízí nať před rozkvětem nebo za květu. Suší se snadno, je odolná proti zapaření. Skladujeme ji v dobře uzavíratelných nádobách. Přidává se do různých pokrmů, ale také ji často používáme při zdravotních potížích.
Obsah: 0,1 g
Výsev: do pařeniště březen – duben, přímy výsev duben – srpen
Výsadba: květen – červen
Spon: 25 x 25 cm
Sklizeň: květen – září
Jak pěstovat mateřídoušku:
- Mateřídouška je nenáročná mrazuvzdorná, vytrvalá plazivá bylina s drobnými lístky. Dorůstá do výšky zhruba 10 cm.
- V létě od června do září porosty zdobí nachově fialové až růžové kvítky. Celá rostlina je silně aromatická, zvláště za slunného počasí se z fialových kvítků šíří vůně, která vábí včely.
- Nejlépe se mateřídoušce daří v písčité půdě na slunném a teplém místě, dobře snáší sucho. Místo by mělo být chráněné před prudkým větrem. Je odolná proti vymrzání.
- Pokud ji chceme pěstovat na zahradě, nejvhodnějším stanovištěm je mírný svah, skvěle se bude vyjímat ve skalce a suché zídce, hodí se jako půdopokryvná trvalka.
- Dá se velmi dobře pěstovat jako hrnkové rostlina v truhlících na balkoně nebo v květináči doma na okně.
- Na předpěstování vyséváme semínka od března na povrch substrátu a jen lehce je zatlačíme. Vzrostlé sazeničky potom přesazujeme ven na záhon nebo do nádob.
- Mateřídoušku můžeme také vysévat od dubna rovnou na záhon nebo do truhlíků.
- Bylina nevyžaduje nijak zvláštní péči a na jednom místě vydrží mnoho let. Stonky po odkvětu vždy seřízneme, rostlina dobře obrůstá.
- Při pěstování v nádobách je potřeba dávat pozor, abychom ji nepřelévali.
- Mateřídoušku pro léčebné účely sbíráme od května do září v poledne při slunečném počasí. Odstřiháváme vrchní nezdřevnatělé části kvetoucí nati.
Kuchyňské zpracování: Mateřídouška má příjemně kořenitou vůni a štiplavě nahořklou chuť. V kuchyni ji můžeme zkusit použít podobně jako tymián, nebo ho dokonce v receptu nahradit. Fantazii v kuchyni se meze nekladou. Sušená mateřídouška rozdrcená na prášek se přidává do smetanových polévek, omelet, nákypů, těstovin, salátů a zejména luštěnin, okoření skvěle ryby, steaky a mletá masa. Čerstvá je výborná do omelet, pomazánek nebo zeleninových salátů. Dříve se doporučovalo použít snítku natě při přípravě masa a ryb k pečení a dušení.
Skladování: Mateřídouška se suší ve stínu na dobře větraných místech rozprostřená ve slabých vrstvách. Sušené části rostliny by se neměly při sušení otáčet, aby z nich neopadaly listy a květy. Mateřídouška se suší bez problémů, nezapařuje se ani neplesniví. Dá se sušit umělým teplem do 35 °C. Dobře se suší ve svazečcích zavěšených na vzdušném místě. Správně usušená bylina by si měla uchovat původní barvu listů i květů a svou nahořklou chuť a aromatickou vůni.
-
Hmotnost 0,003 kg Rozměry 16 × 8 × 0,1 cm