Kukuřice cukrová GOLDEN BANTAM 1730_3
23 Kč
Tradiční odrůda cukrové kukuřice s velmi sladkým zrnem. Rostliny dorůstají výšky až 2 m, klasy jsou 22 – 25 cm dlouhé, s jasně žlutými zrny. Má širší „sklizňové okno“, na rozdíl od hybridů, které zrají najednou, můžete její klasy sklízet postupně, delší dobu.
-
Kukuřice cukrová
Zea mays L./ Zea mays L. convar. saccharata Koern.
GOLDEN BANTAM
Tradiční odrůda cukrové kukuřice s velmi sladkým zrnem. Rostliny dorůstají výšky až 2 m, klasy jsou 22 – 25 cm dlouhé, s jasně žlutými zrny. Má širší „sklizňové okno“, na rozdíl od hybridů, které zrají najednou, můžete její klasy sklízet postupně, delší dobu.
Teplomilná zelenina s vysokými nároky na vláhu. Vyžaduje záhřevné, hluboké, písčitohlinité půdy. Vyséváme začátkem května do řádků 70 cm vzdálených. Po vzejití vyjednotíme na 25 cm. Cukrovou kukuřici sklízíme v mléčné zralosti, pukancovou kukuřici sklízíme plně vyzrálou.
POZOR, pokud je cukrová kukuřice vyseta v blízkosti (100–300 m dle povahy terénu a přítomnosti přirozené zábrany, např. živého plotu, hradby stromů, atd.) jiné kukuřice (krmné, pukancové, okrasné) může dojít k vzájemnému opylení a zrna cukrové kukuřice ztrácí svou příjemnou sladkost!
Obsah: 5 g
Výsev: květen
Sklizeň: srpen – září
Jak pěstovat kukuřici:
- Vyséváme osivo přímo na připravený záhon během května.
- Počítáme s tím, že kukuřice je mohutná rostlina a potřebuje dostatek místa, pěstební spon by tedy měl být minimálně 40 x 40 cm.
- Semínka můžeme vysévat po dvou s tím, že po vyklíčení je podle potřeby vyjednotíme na jednu rostlinu.
- Vysévat můžeme i do řádků vzdálených od sebe asi 60 cm, vzdálenost semen v řádku má být 25 cm.
- Kukuřice potřebuje slunné stanoviště, na půdu nemá zvláštní nároky. Zálivka v létě podpoří vývin mohutných klasů a šťavnatých semen.
- Klasy sklízíme v tzv. mléčné zralosti, kdy jsou zrna ještě měkká, použít je ale možné i zralejší kukuřice.
Výživové hodnoty: Kukuřičná zrna mají neobvykle vysoký obsah vitaminu skupiny B, a to zejména thiaminu (B1), biotinu (B3), kyseliny pantotenové (B5) a kyseliny listové (B9). Z minerálních látek jsou v kukuřici zastoupeny hlavně draslík, vápník, železo, hořčík, selen, zinek a mangan. Nalezneme v ní též mnoho vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Značný podíl cukru (glukózy) je zdrojem energie pro naši vitalitu jak tělesnou, tak mentální.
Kuchyňské zpracování: V kuchyni upravujeme buď palice vcelku, nebo jednotlivá zrna. Palice konzumujeme syrové i vařené v osolené vodě, dušené na másle či grilované. Kukuřičná zrna (čerstvá, sterilovaná či mražená) jsou oblíbenou přísadou do míchaných salátů, zeleninových příloh, směsí a polévek
Skladování: Kukuřice cukrová je určena pro přímou spotřebu, dá se však také dobře zamrazit.
-
Hmotnost 0,007 kg Rozměry 16 × 8 × 0,5 cm