Kopr vonný MONARCH 1615_3
23 Kč
Výnosná odrůda pro polní pěstování. Vyniká vysokou odolností proti vybíhání do květu, což prodlužuje dobu sklizně. Olistění je bohaté a husté, tmavě modrozelené barvy. Listy se vyznačují výborným aromatem. Vegetační doba je 75 – 85 dnů.
-
Kopr vonný
Anethum graveolens L.
MONARCH
Výnosná odrůda pro polní pěstování. Vyniká vysokou odolností proti vybíhání do květu, což prodlužuje dobu sklizně. Olistění je bohaté a husté, tmavě modrozelené barvy. Listy se vyznačují výborným aromatem. Vegetační doba je 75 – 85 dnů.
Obsah: 4 g
Výsev: duben – září
Vegetační období: 75 – 85 dnů
Sklizeň: květen – říjen
Jak pěstovat kopr:
- Kopr je na pěstování nenáročná aromatická zelenina. Vyhovují mu hlinité, dobře propustné a lehčí půdy s dostatečnou zásobou živin. Nesnáší půdy těžké, zamokřené a kamenité.
- Kopr si libuje na světlém slunečném místě, přílišné sucho, chlad a mokro mu vadí.
- S výsevem kopru začínáme v březnu a pokračujeme pravidelně každé dva až tři týdny až do července. Jen tak budeme mít celé léto po ruce čerstvou voňavou nať.
- Semínka kopru vyséváme přímo na záhon nahusto do hloubky 1,5–2 cm (vyžaduje mělký výsev) do řádků zhruba 20 cm vzdálených, semínka lehce zahrneme a opatrně zavlažíme. Vzejde za zhruba tři týdny.
- Mladé rostlinky vyjednotíme na vzdálenost asi 15 cm. Z porostu odstraňujeme plevel a půdu kypříme.
- V dalších letech někdy na zahradě ani nemusíme kopr vysévat, protože se vysemení sám a brzy na jaře se objeví na záhoně první voňavé rostlinky.
- Výhodné je pěstování kopru přiséváním mezi jinou zeleninu. Kopr jako přirozený odpuzovač dřepčíků a bělásků zelných podporuje a ochraňuje především okurky, mrkev, brokolici, saláty a zelí, prospívá také bramborám a jahodám.
- Mladou zelenou nať 15–20 cm vysokou sklízíme do svazečků, ke konzervování a sušení můžeme sklízet nať až do doby květu. Vyšší a kvetoucí kopr se nechává jako koření při zavařování zeleniny.
Léčivé účinky: Jako mnohé jiné bylinky se do jídel přidává jako koření proto, aby ulehčil trávení. Pomáhá totiž při poruchách zažívacího traktu a zvyšuje chuť k jídlu. Působí močopudně, pomáhá tišit kašel a lépe se po něm usíná. Podporuje tvorbu mléka u kojících matek. Žvýkání koprových semen se doporučuje pro zahnání ní škytavky a také přináší vonný dech, takže se dá použít i jako žvýkačka.
Výživové hodnoty: Kopr vonný s charakteristickou vůní je rostlina je bohatá na vitaminy C, B i A, z minerálů obsahuje železo, vápník, hořčík, draslík a měď. Je zdrojem vlákniny, omega-3 a 6 mastných kyselin a kyseliny listové i pantothenové.
Kuchyňské zpracování: Bylina se používá především jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu i syrové zeleniny, do mléčných omáček a polévek, pomazánek a salátů. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládané okurky, zelí a cibule. Pro zimní zásobu konzervujeme nasekané listy do soli či do octového nálevu. Můžeme je rovněž sušit, ale velmi opatrně a rychle v proudu vzduchu ne teplejšího než 30 °C, jinak voňavý a velmi snadno prchavý éterický olej vytěká. Sušený kopr pak uchováváme v dobře těsnicích nádobách. Z téhož důvodu přidáváme kopr k teplým pokrmům až těsně před podáváním.
Skladování: Nejlepší je kopr zmrazit, zachová své aroma. Listy kopru dejte do nádobky tak, aby byla nádobka co nejvíc napěchovaná. Je potřeba mít plastovou nebo mělkou skleničku s širokým hrdlem, aby se zmražený kopr pak dal snáze vyndat. Odebíráme pak podle potřeby.
-
Hmotnost 0,004 kg Rozměry 16 × 8 × 0,1 cm