Rozmarýn lékařský 30311
37 Kč
Vytrvalá silně aromatická rostlina dorůstající do výšky až 50 cm. Lze pěstovat i doma v květináčích na slunném místě. Rozmarýn dodává jídlům trpce kořeněnou chuť. Napomáhá lepšímu trávení.
Není skladem
-
Rozmarýn lékařský
Rosmarinus officinalis
Vytrvalá silně aromatická rostlina dorůstající do výšky až 50 cm. Lze pěstovat i doma v květináčích na slunném místě, v zimě za oknem a v létě na balkoně či terase. Jako koření se užívají listy jehličkovitého tvaru, sušené i čerstvé, celé i drcené či jemně mleté. Je součásti provensálského koření. Rozmarýn dodává jídlům trpce kořeněnou chuť, vůní se podobá kadidlu. Používá se při přípravě skopové a jehněčí pečeně, telecího masa, drůbeže, vařených ryb a rajských omáček. V mnoha zemích světa se používá silice do šamponů, mýdel či kolínské. Také se vkládá do šatníků jako ochrana proti molům.
Léčebné účely: Napomáhá lepšímu trávení, vylučování žluči a moči, proti nadýmání, při nízkém krevním tlaku. Při revmatických bolestech se používá lihového extraktu na potírání.
Obsah: 0,1 g
Výsev: březen – duben
Výsadba: duben – červen
Spon: 60 x 50 cm
Sklizeň: červen – prosinec
Jak pěstovat rozmarýn:
- U nás se rozmarýn pěstuje hlavně v nádobách, protože není plně mrazuvzdorný a nesvědčí mu zimní chlad v kombinaci s vlhkem.
- Drobná semínka vyséváme v březnu a dubnu do výsevního substrátu. Při teplotě 15 – 18 °C trvá předpěstování sazeniček 2 – 3 měsíce.
- Vzrostlé sazeničky pak vysazujeme do nádob nebo na zahradu.
- Rozmarýnu se daří na živiny bohaté, lehké písčité půdě na plném slunci.
- Nesnáší přemokření, těžké jílovité půdy, vítr a stín.
- Rozmarýn v nádobách skvěle prospívá na slunečných balkonech a terasách, doma na jižních okenních parapetech.
- V létě rozmarýn pěstujeme na zahradě, květináč vsadíme do záhonu tak, aby okraje nádoby byly na úrovni povrchu.
- Rozmarýn je rostlina poměrně citlivá na zálivku – vadí jí přemokření, ale i přesušení nemá moc ráda. Přelití rozmarýnu způsobuje zahnívání kořenů.
- Rozmarýn sklízíme odstřižením nebo ulomením větvičky. Mladé výhony jsou jemné a dají se použít celé, ty starší jsou zdřevnatělé, tak používáme jen listy.
- Sklízíme průběžně, ale na podzim ostřiháme většinu výhonů. Rozmarýn se dobře tvaruje a obrůstá. Když budeme rozmarýn zastřihávat, bude se zahušťovat a košatět.
Kuchyňské zpracování: Při vaření můžeme použít rozmarýn čerstvý nebo sušený; dají využít jak listy, tak květy i zdřevnatělé větvičky. Rozmarýn je jednou z hlavních součástí provensálského koření, ale i samotné má široké využití například při přípravě masa k pečení a grilování, tradičně skvěle ladí se skopovým a jehněčím, ale hodí se i k jiným druhům masa včetně ryb. Přidává se do rajských omáček, pečených brambor, bylinkového másla a také ke grilované zelenině. Aromatická bylinka se může přidat do těsta na chleba nebo bílé pečivo a oživí i chuť některých sladkých dezertů. Rozmačkané květy s cukrem se mohou přidávat do kompotu a dodat mu nevšední vůni. Zdřevnatělé stonky bez lístků je možné použít jako grilovací jehly k napichování špízů. Několik rozmarýnových větviček položených na uhlí nebo dřevo dodá grilovaným pokrmům příjemně kořenitou vůni.
Skladování: Ostříhané výhony dáme zamrazit, nebo je usušíme – buď celé větvičky, nebo jen samotné lístky. Můžeme je naložit do oleje, vína nebo octa.
Upozornění: Tyto údaje jsou pouze informativní.
-
Hmotnost 0,003 kg Rozměry 16 × 8 × 0,1 cm