Hrách setý dřeňový GLORIOSA – velmi raný 10177
21 Kč
Raná odrůda středního vzrůstu, poléhavá. Délka lusku 7 – 9 cm s 6 – 8 semeny. je vhodná pro přímý konzum nebo k potravinářskému zpracování.
-
Hrách setý – velmi raný
Pisum sativum convar. medullare
GLORIOSA
Raná, velkozrnná odrůda středního vzrůstu, poléhavá. Délka lusku 7 – 9 cm s 6 – 8 semeny. je vhodná pro přímý konzum nebo k potravinářskému zpracování.
Obsah: 40 g
Výsev: březen – duben
Spon: 30 x 3 cm
Vegetační období: 80 dnů
Sklizeň: červen – červenec
Jak pěstovat hrách:
- Dřeňový i cukrový hrách nejčastěji vyséváme od druhé poloviny března na záhon nebo do nádob.
- Hrách setý má poměrně nízké nároky na teplotu, klíčí už při 1 °C, roste od 4 °C a nespálí ho ani jarní přízemní mrazíky. Optimální teplota je 14 až 18 °C. Při teplotách nad 30 °C špatně probíhá opylení, hrách nenasazuje lusky, předčasně dozrává a zasychá.
- Hrách setý není příliš náročný na půdu, dobře prospívá v nevyhnojené, lehké hlinité půdě.
- Záhon na výsev hrachu setého pečlivě uhrabeme a uděláme řádek o hloubce 5 – 7 cm. Vzdálenost řádků se pohybuje okolo cca 50 cm.
- Hrách vyséváme do řádku po jednotlivých zrnech 6 – 8 cm od sebe, nebo do hnízd po 3 – 4 semenech, vzdálenost by měla být 10 – 15 cm.
- Vysetá zrnka hrachu musíme co nejpečlivěji zahrnout zeminou, aby je nevyzobali ptáci.
- Hrách potřebuje k růstu oporu. Na čerstvě vysetou plochu nebo ještě před setím se vyplatí natáhnout například pletivo nebo síťku, lze použít i větve, tyče, klacíky nebo provázky. Jakmile hrách vzklíčí, naveďte ho na oporu, tím zvýšíte kvalitu plodů i bohatost úrody. Pokud je to možné, zasejte hrách u plotu, po němž se může pnout.
- Hrách výborně prospívá ve společnosti okurek, mrkve a hlávkového salátu. Naopak se hrách nemá dávat na záhon s fazolemi, protože mají stejné nároky na půdu a napadají je i stejní škůdci a nemoci. Nesvědčí mu ani společnost cibule, česneku, brambor a rajčat.
- Hrách setý potřebuje od výsevu do sklizně 56 až 80 dní. Vysévat ho můžeme postupně až do konce jara. Zelený hrášek sklízíme zhruba od poloviny června až do poloviny července.
- Záhon s hráškem pravidelně odplevelujeme a mírně kypříme půdu, při suchém počasí zavlažujeme.
Léčivé účinky: Hrášek podporuje činnost slinivky břišní, mírně snižuje krevní tlak a cholesterol, zlepšuje stav ledvin a neměl by chybět v jídelníčku lidí s jakýmkoli srdečním onemocněním. Nejhodnotnější je čerstvý, za ním následuje mražený a na posledním místě konzervovaný.
Výživové hodnoty: Kromě bílkovin obsahuje hrášek také mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Čerstvý, mladý hrášek je bohatým zdrojem vitamínu C. Najdeme v něm spoustu karotenů chránících zrak a stimulujících obnovu sliznic. Hrách obsahuje i velké množství některých vitamínů skupiny B (B1, B2, B3), které jsou důležité pro mentální zdraví, pevné nervy, zdravou pleť a pevné vlasy. Hrách je také zdrojem vápníku, fosforu, draslíku a mědi. Zdroj: www.semena-rostliny.cz
Kuchyňské zpracování: Zelený hrášek je bezpochyby nejlepší sníst čerstvý, ovšem výborný je i tepelně upravený a je součástí mnoha pokrmů. Z dřeňového hrášku se připravují krémové polévky, rizota, saláty, placky, kaše, pomazánky či přílohy k masu. Celé lusky hrachu cukrového se skvěle uplatní v teplé kuchyni, je možné je osmahnout na másle, dusit, vařit, zapékat a tak dále. Hodí se na výrobu kaší a krémů, do omáček, do salátů a zeleninových směsí nebo jako příloha k masu. Dají se také zavařit podobně jako okurky. Někde se hrách setý pěstuje takzvaně na listy jako bylinka v květináči. Možná by hrachové lístky stály za ochutnání.
-
Hmotnost 0,06 kg Rozměry 17 × 11 × 0,5 cm