Meloun vodní LAJKO II F1 10393
26 Kč
Vytváří velké kulaté plody s červenou dužninou. Pro sladkou a šťavnatou dužninu je vhodný pro přímý konzum.
Není skladem
-
Meloun vodní
Citrullus lanatus
LAJKO II F1
Vytváří velké kulaté plody s červenou dužninou. Pro sladkou a šťavnatou dužninu je vhodný pro přímý konzum.
Obsah: 0,5 g
Výsev: březen – duben
Výsadba: květen – červen
Spon: 120 x 60 cm
Sklizeň: srpen – září
Jak pěstovat meloun vodní?
- Meloun vodní je teplomilná plodina s vysokými nároky na teplo, citlivá na kolísání teplot i závlahy. Pro pěstování zvolíme místo v závětří, kam svítí celý den slunce.
- Meloun vodní potřebuje dobře propracovanou a propustnou půdu bohatou na humus a živiny, základem je kompost nebo uzrálý chlévský hnůj. Vyžaduje lehčí půdy hlinitopísčité až hlinité. Naprosto nevhodné jsou půdy těžké, studené a zamokřené. Melouny můžeme pěstovat jako tykve přímo na kompostu.
- Pro úspěšné pěstování melounů je výhodné mulčování půdy černou netkanou textilií nebo černou polyetylénovou fólií, které prohřívají půdu, podporují rychlejší růst, šetří vláhu a brání zaplevelení.
- Výsev melounů pro předpěstování sadby provádíme během března a dubna. Použijeme lehký výsevní substrát s perlitem.
- Nejdůležitější je teplota, která by po celou dobu klíčení měla být konstantní, optimální teplota pro klíčení vodního melounu je kolem 22 °C, rozhodně nesmí klesnout pod 18 °C.
- Zdravé sazenice melounu vodního vysazujeme na záhon od poloviny května do sponu 120 × 60 cm. Optimálně vyvinutá sazenice má 3–4 pravé listy.
- Semena můžeme zkusit vysít rovnou na záhon. Dbáme na teplotu, která se musí pohybovat okolo 23 °C. Melouny by měly vyklíčit po několika týdnech.
- Z předpěstované sadby ale budeme mít první plody o 3–4 týdny dříve než z výsevu.
- Rostliny vodních melounů je nutné pravidelně zalévat, v období sucha je spotřeba vody ještě vyšší. Účinnější je intenzivní zálivka zhruba dvakrát týdně než častější zalévání malými dávkami.
- Melouny potřebují dostatečný přísun živin, proto je vhodné je pravidelně přihnojovat hnojivem bohatým na dusík.
- Zralý vodní meloun poznáme podle zaschlých stonkových úponků a klasické kličky, kterou tvoří stopka. Slupka zralých melounů je lesklá a v místě styku s půdou nažloutlé barvy. Zralé melouny vydávají dutý zvuk.
Léčivé účinky: Meloun je chutný, výživný, má málo kalorií a skvěle hydratuje. Vodní meloun je skvělým pomocníkem při detoxikaci organismu a hubnutí, protože přispívá k rychlejšímu vylučování škodlivých látek z těla a pomůže zbavit se přebytečných kilogramů. Je silně močopudný, a tak pomáhá při léčení potíží s ledvinami. Jemná vláknina dužiny posiluje stěny střev a podporují trávicí systém. Vitamin C podporuje imunitu a celkový dobrý zdravotní stav. Betakaroten se v lidském těle přeměňuje na vitamín A, který je důležitým antioxidantem, jenž nás chrání před civilizačními chorobami. Kyselina listová významně ovlivňuje tvorbu krve a v těhotenství snižuje riziko vrozených vývojových vad plodu. Vodní melouny obsahují vysoký obsah lykopenu, antioxidantu, který udržuje srdce zdravé a zabraňuje škodám způsobeným volnými radikály v těle. Neméně zdravá jsou melounová jadérka, jejichž vysoký obsah vlákniny pomáhá při trávení. Je v nich mj. aminokyselina citrulin, která působí jako antioxidant, podporuje krevní oběh, srdce, posiluje paměť a zlepšuje erekci. Navíc jde o zásobárnu vitaminů B a C, hořčíku, draslíku i železa. Čaj z melounových jadérek je močopudný a funguje jako skvělá prevence proti ledvinovým kamenům.
Výživové hodnoty: Meloun vodní obsahuje až 92 % vody a dále vitamin C, betakaroten, kyselinu listovou, vlákninu, z minerálních látek železo, mangan, draslík, vápník, hořčík a zinek.
Kuchyňské zpracování: Melouny se nejčastěji konzumují čerstvé jen tak, jsou ideální do ovocných a zeleninových salátů, jako příloha k masu sýrům i uzeninám. Dělá se z nich pyré, sorbety, nanuky, studené polévky. Rozmixované nebo nakrájené melouny se přidávají do alkoholických koktejlů a nealkoholických nápojů. Melounová jadérka se dají jíst v syrové formě, avšak mnohem chuťově zajímavější budou opražené v troubě s olivovým olejem.
Skladování: Melouny mají tuhou slupku a lze je skladovat i 3 měsíce po sklizni při teplotě 5 °C a relativní vzdušné vlhkosti 85–90 %. Plody ovšem po celou dobu skladování zrají. Svoji chuť si ponechají 2–3 týdny, poté se chuťové vlastnosti pomalu zhoršují.
-
Hmotnost 0,003 kg Rozměry 16 × 8 × 0,1 cm