Mangold RHUBARB CHARD – červený 10368
21 Kč
Odrůda s širokými listy, k postupné sklizni, které se tepelně zpracovávají jako špenát. Syrové listy a řapíky se používají do salátů.
-
Mangold řapíkatý – červený
Beta vulgaris L. var cicla
RHUBARB CHARD
Odrůda s širokými listy, k postupné sklizni, které se tepelně zpracovávají jako špenát. Syrové listy a řapíky se používají do salátů.
Obsah: 4 g
Výsev: duben – květen
Spon: 40 x 40 cm
Vegetační období: 90 dnů
Sklizeň: červenec – říjen
Jak pěstovat mangold:
- Mangold není nijak zvlášť náročný na půdu, ale dobře uděláme, když před výsevem záhon vylepšíme několikacentimetrovou vrstvou vyzrálého kompostu.
- Mangold je dobrý soused takřka všech zelenin, ale nejvíc se mu přece jen líbí ve společnosti ředkviček, mrkve, košťálovin, cibule, česneku a salátů. Nepatří na záhon po červené řepě a ostatních kořenových zeleninách.
- Mangold vyséváme přímo na záhon podle toho, kdy ho chceme sklízet. V dubnu a květu pro sklizeň během léta, pro podzimní a jarní sklizeň příštího roku v druhé polovině léta.
- Na zimu je vhodné mangold překrýt bílou netkanou textilií.
- Na dobře zkypřený a uhrabaný záhon vyséváme semena do hloubky kolem 3 cm a do řádků vzdálených asi 40 cm od sebe.
- Hustě vyseté rostliny po vyklíčení vyjednotíme. Vyjednocené rostliny můžeme ještě zasadit zasadit například mezi salát – až ho sklidíme, bude mít mangold dost místa.
- Během růstu potřebuje mangold dostatečnou a pravidelnou zálivku. Prospívá mu mulčování a hlavně nesmíme zapomínat na odstraňování plevelů a kypření půdy. Zdravé rostliny mají silné řapíky a velké lesklé listy.
- Za několik týdnů po výsevu už listy mangoldu sklízíme. Odřezáváme je postupně zhruba 6 cm od země, rostlina dobře obrůstá.
- Když se objeví stonky s poupaty, musíme počínající květenství odstranit, protože kvetoucí mangold přestane vytvářet nové listy.
Léčivé účinky: Mangold je účinnou prevencí národových onemocnění, příznivě působí proti kornatění cév, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Urychluje trávení a působí jako mírné projímadlo. Podporuje vylučování škodlivých látek z těla, je to výborný pomocník při detoxikaci. Díky nízké energetické hodnotě je mangold vhodný při redukčních dietách. Mangold nahrazuje zejména v létě špenát a chřest.
Výživové hodnoty: Mangold obsahuje vitaminy A, B, C, E, K, z minerálních látek draslík, fosfor, železo, hořčík, měď, zinek a další prvky. Je třeba zmínit také vlákninu, flavonoidy, kyselinu listovou, cholin či lutein.
Kuchyňské zpracování: Mangold můžete připravovat jako špenát, ale jeho možnosti jsou mnohem širší. Využít lze i křupavé řapíky. Vyžadují ale o něco delší čas přípravy, proto listy a řapíky je třeba vařit vždy odděleně. Řapíky lze nakrájet a přidat do základů zeleninových polévek nebo do asijských pokrmů, nebo je nakrájené jednoduše podusit na másle jako přílohu k masu. Listy je možné konzumovat i v syrovém stavu, lze z nich připravit pesto nebo je přidat do polévek, k těstovinám, smíchat je s uvařenými brambory, zabalit do nich maso. Výborné jsou podušené na másle s trochou česneku podobně jako listový špenát.
-
Hmotnost 0,003 kg Rozměry 16 × 8 × 0,1 cm