Fazol zahradní keříčkový DITA – zelenoluský 10105
21 Kč
Odrůda poloraná, keříčkového vzrůstu. Lusk bez vlákna a pergamenu dorůstá do délky až 14 cm. Vhodná pro běžnou kuchyňskou úpravu.
-
Fazol zahradní keříčkový – zelenoluský
Phaseolus vulgaris var. nanus
DITA
Odrůda poloraná, keříčkového vzrůstu. Lusk bez vlákna a pergamenu dorůstá do délky až 14 cm. Vhodná pro běžnou kuchyňskou úpravu.
Obsah: 20 g
Výsev: duben – červen
Spon: 40 x 5 cm
Vegetační období: 70 – 80 dnů
Sklizeň: červenec – září
Jak pěstovat keříčkové fazole:
- Keříčkové fazole ve srovnání s tyčkovými potřebují větší záhon, ale rostou i plodí rychleji a sklidíme je všechny najednou. Pokud chceme sklízet celé léto, musíme je opakovaně vysévat ve zhruba dvoutýdenních intervalech.
- Zemina by měla být lehčí až středně těžká, mírně vlhká, dobře propustná. Na kyselé, přemokřené nebo silně zaplevelené půdě špatně rostou i plodí.
- Fazole potřebují slunné stanoviště, ale snesou i mírný polostín.
- Úspěšné pěstování fazolí vyžaduje dostatek teplých a slunečných dní. Optimální teplota by měla být kolem 22 °C, vyšší teploty nevadí, nižší by neměly klesnout pod 16 °C. Fazole jsou teplomilné, proto je nevyséváme dřív, než je půda dostatečně prohřátá. Měla by mít alespoň 12 °C, pokud by byla chladnější, semena by v průběhu klíčení mohla zahnívat.
- Vhodnými sousedy fazolí na zahradě jsou jahody, rajčata, špenát, nevhodnými sousedy česnek, cibule, hrách a pórek.
- Před výsevem půdu dobře prokypříme. Keříčkové fazole vyséváme do hnízd po 3 – 5 semenech na vzdálenost 40 – 50 cm a do hloubky 3 – 5 cm. Vzcházení fazolí urychlíme, když semena den před výsevem namočíme do vody.
- Fazole mají především v období klíčení a při nasazování lusků rády vydatnou a pravidelnou zálivku. Jakmile se objeví květy, zaléváme rostliny vydatně jednou týdně, to je lepší než po troškách každý den. Keříčkové fazole pěstované na lusky jsou náročné na vzdušnou vlhkost, pokud je tedy suché a horké léto, musíme je řádně zavlažovat i rosit.
- Půdu kolem rostlin kypříme především do počátku kvetení.
Výživové hodnoty: Plody obsahují vápník, železo, draslík, vitamíny skupiny B, vitamín PP a provitamín A. Obsahují též glukokinin, která pomáhá snižovat obsah glukózy v krvi, proto jsou fazolky velmi vhodné pro diabetiky. Zdroj: Wikipedie
Kuchyňské zpracování: Fazole se nejčastěji připravují vařením, před kterým se musí máčet ve studené měkké vodě (nejlépe přes noc). Připravuje se z nich také fazolová kaše, polévky, saláty. Fazole se mohou i konzervovat (sterilizovat) v kyselém, sladkokyselém nebo slaném nálevu. Průmyslově se konzervují v rajčatové nebo chilli omáčce. Zdroj: www.labuznik.cz
-
Hmotnost 0,035 kg Rozměry 17 × 11 × 0,5 cm